Zupa krem z marchewki

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

IMAG1908_blog IMAG1904_blog

Składniki:

5 marchewek,

pęczek włoszczyzny,

3 udka z kurczaka (możecie użyć innego mięsa),

jogurt naturalny (u mnie bez laktozy, może być również śmietana),

2 ząbki czosnku,

imbir,

kurkuma,

liść laurowy,

ziele angielskie,

harissa,

sól, pieprz.

 

Nastawiamy wywar: mięso + warzywa pokrojone w większe części.

Dodajemy czosnek, 2 ziela, 3 liście laurowe, sól, pieprz i zalewamy wodą by ledwo przykryć zawartość garnka.

Gotujemy, aż mięso będzie ładnie odchodzić od kości, a warzywa będą miękkie (ok. 40 minut od zagotowania).

Wyjmujemy mięso i zawartość garnka blendujemy.

Dodajemy jogurt/śmietanę podczas blendowania, by ładnie rozprowadzić.

Doprawiamy sol, pieprzem, imbirem, harissą/papryką, czosnkiem.

Dodajemy odrobinę kurkumy.

Mięso – ja zawsze obieram i wrzucam w większych częściach do zupy, by była treściwsza.

Smacznego! :)

Przepis bierze udział w akcji kulinarnej: warzywa korzeniowe.

Warzywa korzeniowe 2017

3 comments on “Zupa krem z marchewki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.